Trandafirul disparut de Serdar Ozkan

trandafirul-disparut_1_fullsize

Trandafirul disparut este o parabola moderna despre autodescoperire, dragoste, relatii si importanta sperantelor si visurilor.

Povestea se centreaza pe o tanara femeie, Diana Oliveira, care isi doreste in permanenta aprobarea si admiratia persoanelor din viata ei. Aceasta a determinat-o sa renunte la adevarata ei pasiune, scrisul. La moartea mamei ei, Diana primeste 4 scrisori trimise de o sora geamana, Mary, de a carei existenta nu stia. Mama ei, de asemenea ii scrie Dianei explicandu-i situatia si cum inainte cu cateva saptamani intrase in contact cu Mary. Ultima dorinta a mamei este ca Diana sa isi gaseasca sora geamana.

Diana este suparata si refuza orice tentativa de a o gasi pana cand intalneste un cersetor intr-un parc care o indeamna sa se regaseasca pe sine, si nu pe Mary. In Rio il intalneste pe enigmaticul artist Mathias care de asemenea o provoaca sa isi inteleaga lumea.

Scrisorile gemenei o conduc pe Diana spre Istanbul intr-o superba gradina cu trandafiri unde o misterioasa profesoara , Zeynep Hanim, o invata sa vorbeasca cu trandafirii. Prin aceste lectii Diana se redescopera, invata lucruri noi si vechi despre ea, despre viata ei si scopul sufletului.

„Sunt o roza fie ca-s admirata, fie ca nu, sunt o roza fie ca este cineva innebunit dupa mine, fie ca nu….Cum spuneam, nimic mare, doar o roza….dar stii ce inseamna sa fii roza? Sa fii o roza inseamna libertate. Inseamna sa nu existi prin laudele altora sau sa nu incetezi sa existi prin dezaprobarea lor. „

Dar Diana nu o sa rezolve puzzle-ul gasirii lui Mary decat la intoarcerea sa in Rio.

Trandafirul disparut este o poveste despre mitologie, filosofie si magie. Mesajul este evident: a te defini dupa opinia celorlalti nu iti va aduce niciodata implinirea.

Mi-ar fi placut ca autorul sa imi ofere mai multe detalii despre cine a fost Diana inainte de a pleca in cautarea surorii, de a descrie mai amanuntit persoanele pe care Diana le intalneste. Cartea este o poveste placuta despre autodescoperire dar uneori am simtit nevoia de a ma intoarce si a reincerca sa o inteleg.

Per total, o carte careia merita sa ii dati o sansa  mai ales daca v-a placut Alchimistul lui Paulo Coelho.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s