Marea, dimineata de Margaret Mazzantini -o tragedie a timpurilor noastre

Marea-dimineata-Margaret-Mazzantini

 

In aceasta carte scriitoarea italiana exploreaza deplasarea si efectul pe care haosul politic il are asupra vietii individuale intr-o poveste extrem de scurta dar intensa a libienilor in cautare de refugiu in Italia si italienii care isi cauta trecutul pierdut in Libia.

Farid este un beduin care fuge de tulburarile libiene impreuna cu mama sa. Razboiul isi face aparitia in satul sau din oaza, cerandu-si tributul prin moartea tatalui lui Farid, si astfel mama sa decide sa plece spre Europa. Isi parasesc satul cu gandul de a incepe o viata noua si mai sigura. Dupa ce parcurg o buna bucata de desert sunt nevoiti sa plateasca o suma exorbitanta pentru a se putea urca intr-o barca ce nu pare a fi sigura, dar care se indreapta spre Italia. Pe cealalta parte a Mediteranei, Vito este un tanar italian nemultumit. Urmeaza sa devina absolvent dar fara prea multe oportunitati pentru viitor. Isi exteriorizeaza frustrarile prin a conduce nesabuit, printr-un comportament urat prin cublurile pe care le frecventeaza noaptea si isi petrece zilele facand o colectie din resturile epavelor barcilor cu care vin refugiatii, spalate de apa ajunsa la malurile Siciliei.

Doi baieti: unul libian, celalalt sicilian, unul in fata celuilalt de pe malurile opuse ale marii. O idee romantica, o explorare a ramasitelor trecutului colonial italian, pe de o parte, si o reflectie asupra crizei refugiatilor pe de cealalta parte.

De fapt, cea mai mare atentie o primeste mama lui Vito, Angelina, o profesoara divortata, a carei viata a fost modelata de cei 11 ani traiti in Libia. Cand Gaddafi deschide Libia catre vest, Angelina merge in vizita, dar nimic nu mai este asa cum era in memoria ei.

Deplasandu-se intre doua continente, acest portret profund se concentreaza asupra a doua familii si o intindere de apa si intr-un limbaj concis, liric surprinde calitatea incerta a timpurilor noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s