T.E.Lawrence-Emirul de poveste

edbf9f45028e8d59a1f19363bd9b8159

 

S-au scris probabil mai multe carti despre T.E.Lawrence decat orice alta figura din Primul Razboi Mondial. A fost idolatrizat ca erou si denuntat ca impostor, laudat pentru promovarea drepturilor lumii a treia si damnat ca fiind imperialist. A fost etichetat ca cel mai mare prefacut si de asemenea cel mai umil dintre oameni, un lider militar, o adevarata sursa de inspiratie pentru barbati dar si un simplu ofiter de legatura, creditul apartinand exclusiv colegilor lui soldati.

Thomas Edward Lawrence sau T.E. cum ii placea sa fie numit citea carti si ziare de la varsta de 4 ani. A plecat pentru prima oara in Orientul Mijlociu ca student la arheologie in 1909, traversand 1000 de mile de-a lungul Siriei, Palestinei si unele parti din teritoriul Turciei. Desi pe parcursul acestei calatorii a fost jefuit, batut si impuscat, a dezvoltat o afinitate pentru Orientul Mijlociu si locuitorii acestei zone, afinitate care a durat o viata.

In 1914, guvernul britanic l-a trimis pe Lawrence intr-o expeditie arhelogica de-a lungul Peninsulei Sinai, in realitate o ancheta militara secreta pentru a verifica terenurile controlate de turcii otomani. Intrarea lui Lawrence in armata a coincis cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, acesta luandu-si o slujba de birou ca ofiter de informatii in Cairo. Lawrence era un barbat de statura mica, era mereu constient de inaltimea sa de doar 1,65 m fiind chiar respins cand a dorit sa se inroleze. Il irita faptul ca avea o slujba sigura, in timp ce milioane de oameni mureau pe front, aceasta vina acutizandu-se cand cei doi frati ai sai au fost ucisi in 1915. Perseverent, Lawrence a reincercat sa se inroleze pana a fost admis, fiind chiar remarcat si de catre serviciile secrete britanice.

Imperiul Otoman se afla in declin in acea perioada, desi considerata inca o mare putere. Regatul hasemit al arabilor se chinuia de mult timp sa iasa de sub ocupatia otomana . Vazand sansa de a se desprinde si de a unifica statele arabe si avand incredere in onoarea oficialilor britanici care si-au oferit sprijinul, Sharif Hussein bin Ali, Emirul Meccai si regele arabilor, a lansat revolta araba impotriva Imperiului Otoman intre 1916-1918. In ciuda faptului ca nu avea pregatire militara, Lawrence a ajuns pe teren atunci cand au izbucnit ostilitatile. Imbracandu-se in portul traditional al arabilor, thob, Lawrence s-a alaturat fortelor conduse de catre fiul lui Ali, Faisal. T.E. era convins ca Faisal era persoana perfecta care sa conduca cauza araba. De asemenea, el a vazut ca beduinul ar fi mai bine sa lupte intr-un razboi de gherila decat unul conventional. Lawrence a reusit sa combine puterea mai multor triburi arabe pentru a-i impinge pe turci spre nord intr-o serie de campanii in coordonare cu fortele britanice. In cei doi ani care au urmat, Lawrence a contribuit la mentinerea in viata a miscarii arabe si indrumarea ei pentru a ajuta efortul de razboi confederat.

Dupa calculul propriu, Lawrence a distrus “stiintific” 79 de poduri, o metoda perfectionata personal prin care podurile erau stricate dar inca stateau in picioare, cerand muncitorilor turci sa dezmembreze epava inainte ca reparatiile sa inceapa. Unul dintre secretele succesului lui Lawrence si a lui Faisal a fost capacitatea lor de a supravietui in desert si de a ramane nedetectati de turci: beduinul avand secole de experienta in a trai pe acest pamant, iar experienta lor era nepretuita.  Lawrence a fost capturat in 1916 de catre Guvernatorul Daraai, Hajim Bey, supus torturii si batailor. A reusit sa scape, desi daramat de experienta s-a alaturat razboiului de gherila din desert impotriva turcului. Lawrence al Arabiei a intrat in orasul infrant, Damasc, la 1 octombrie 1918. Ca multi altii, Lawrence a vazut orasul Damasc ca viitoarea capitala a unui stat arab unificat. A incercat sa ii convinga pe superiorii sai ca independenta araba era in interesul lor, dar s-a gasit subminat de catre acordul Sykes-Picot, negociat in secret intre francezi si englezi cu sprijinul guvernului rus, mai devreme, in mai 1916. Lawrence era furios, credea ca ceea ce a fost castigat de arabi, ar trebui sa ramana in maini arabe.

In cele din urma, regatul pan-arab islamic nu a fost niciodata menit sa existe. Orientul Mijlociu a fost delimitat in zone de influenta franceza si engleza, iar Lawrence  nu s-a impacat niciodata cu ideea tradarii. In 1920 Churchill l-a chemat pe Lawrence sa se intoarca in serviciul guvernamental, pentru a lucra ca si consilier in biroul colonial. In acest rol, el a contribuit la construirea unui cadru pro-arab in Orientul Mijlociu. In urma Conferintei de la Cairo din 1921, Faisal a fost instalat conducator al Irakului, iar fratele sau Abdullah a fost numit primul rege al Trans-Iordaniei.

Lawrence era in mare parte necunoscut in Anglia, in timpul primului razboi mondial.Dar, in 1919, un jurnalist de can-can, Lowell Thomas, a creat un spectacol la Londra in care erau aratate ispraviile arabe. Lawrence al Arabiei a devenit peste noapte o stea, dar nu era fericit cu noua faima si a incercat sa scape de acest fel de celebritate. Lawrence a fost ucis intr-un accident rutier in Dorset in mai 1935. Marind viteza motocicletei, ceea ce era un obicei pentru el, a virat pentru a evita lovirea a doi copii, si a fost aruncat peste ghidon. Asa cum probabil s-ar fi intamplat si in zilele noastre, au existat numeroase teorii ale conspiratiei si zvonuri despre o posibila sinucidere.

Reputatia sa literara se bazeaza pe scrieri aproape in intregime autobiografice. Exista peste 6000 de scrisori scrise intre 1906 si moartea sa in 1935 si 2 carti. Prima, “Cei sapte stalpi ai intelepciunii” este o relatare a experientei sale in Revolta Araba. Cea dea doua “The mint” se concentreaza pe experientele sale ca recrut in Fortele Aeriene Regale, dupa evenimentele arabe. In ambele carti si in scrisorile sale, Lawrence este un acut observator a oamenilor, evenimentelor si a locurilor. Printre cele mai memorabile pasaje din “Cei sapte stalpi ai intelepciunii” se numera descrierile vii ale peisajelor desertice si ale beduinilor neantrenati a caror viata a impartasit-o.

Legenda sa a fost transpusă în numeroase pelicule. Cea mai importantă dintre ele este ecranizarea din anul 1963, sub regia lui David Lean şi avândul în rolul principal pe actorul Peter O’Toole.

Istoricii arabi, chiar si cei cu vederi moderate si occidentale, tind sa il vada pe Lawrence intr-o oarecare masura negativa, desi in niciun caz atat de negativa ca a unor detractori europeni sau americani. Opinia este ca rolul lui Lawrence a fost de a sta in spatele unui birou, si unul dintre cei multi care au avut de-a face cu armatele arabe pe parcursul revoltei. Lawrence, pentru arabi, a fost un personaj mult mai minor decat a fost portretizat de catre istoria occidentala. Ceea ce ii irita pe multi istorici arabi este ca povestea revoltei arabe, asa cum a fost relatat de Lawrence si scriitorii occidentali, raspunde in mare viziunii stereotipe a civilizatiei arabe. Arabii sunt aratati ca beduini care calatoresc pe camile, care dupa efectuarea raidurilor prin desert, se opresc in oazele racoroase si dormiteaza in corturi sau sub palmieri. Sunt motivati doar de catre sunetul monedelor de aur aratate de Lawrence in fata lor si sunt interesati mai mult de luptele dintre triburi decat lupta lor impotriva turcilor.

De fapt, nu conteaza daca Lawrence a fost lider al revoltei arabe sau un simplu ofiter de legatura britanic. Ideea este ca fara matineul extrem de romantat si inexact al lui Lowell (chiar si T.E. a confirmat asta), lumea nu afla niciodata de T.E.Lawrence sau de Lawrence al Arabiei.

 

Un răspuns la „T.E.Lawrence-Emirul de poveste”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s