Samarkand de Amin Maalouf

copertaFata

Samarkand este un loc minunat. El se afla astazi in Uzbekistanul modern, fiind cel de-al treilea oras ca marime si s-a remarcat in trecut pentru pozitia sa centrala pe Drumul matasii dintre China si Occident. In secolul al 14-lea a fost important centru de studiu  islamic, devenind capitala Timurului, impreuna cu mausoleul  Gur-e Amir, locul de veci al cuceritorului asiatic Timur.

Acest roman, publicat in 1988, este una dintre cele mai renumite carti a lui Maalouf si cu siguranta merita sa primeasca toate laudele. Aceasta poveste ne duce in secolul al XI-lea unde il intalnim pe tanarul Omar Khayyam, un intelept persan, pe care toata lumea il cunoaste sau cel putin a auzit de el, interesat  de mai multe domenii: matematica, filosofie, astrologie, fizica si literatura. Imediat ce ne este prezentat caracterul lui Khayyam, putem cunoaste originea si nasterea celebrelor sale catrene persane (rubaiate). Impreuna cu fundalul istoric, Maalouf da luciu cartii prin fragmente din poeziile lui Khayyam, care ofera textului o cadenta foarte puternica.

Prima jumatate a cartii se concentreaza pe trei figuri care formau cel mai important triumvirat din istoria lumii islamice: Nizam al-Mulk vizierul  sultanului Malik Sha, conducatorul imperiului selgiuc (imperiu sunit turco-persan) ;  Hasan Sabbah, un om foarte intelept si crud care devine fondatorul  ismailismului nizarit (o ramura a islamului siit) si omul din spatele sangerosului ordin al asasinilor (in araba hasisiin); si de aici lipseste bineinteles Khayyam, un om extraordinar care nu vrea sa se implice in politica dar nu poate sa se retraga din moment ce toata lumea vine la el pentru a-i cere sfatul.

Este o perioada in care Persia antica este dominata de Imperiul Selgiuc dar in acelasi timp exista orase independente, ca Samarkand. Orasul este bineinteles unul dintre personajele principale de-a lungul trioului mentionat, prezent in permanenta in toate actiunile, mentalitatile si in mod special in crearea celebrului manuscris  a lui Khayyam. Cu orasul ca o prezenta vesnica, Maalouf dezvaluie tribulatiile celor trei personaje si calea luata  de fiecare dintre ei  urmandu-si idealurile.

Aceasta este cea mai frumoasa parte a povestirii. Dupa ce vom vedea sfarsitul acestor trei figuri magice si simbolistice si moartea lor, suntem intorsi la vocea care spune povestea, un savant american, Benjamin Omar Lesage, care la sfarsitul secolului al XIX-lea devine interesat de manuscris. Unchiul sau ii spune ca versiunea originala a manuscrisului lui Khayyam inca exista, acest fapt determinandu-l pe Lesage sa se inroleze  intr-o aventura pentru a gasi manuscrisul. Calatoria il duce de doua ori in Constantinopol, Franta si Persia, unde este protagonistul unui razboi civil in Tabriz, un oras persan unde o revolta ia nastere pentru a se opune sahului, in scopul de a crea un stat democratic cu o constitutie. Savantul se indragosteste de Şirin, o printesa persana care a descoperit textul lipsa. Traiesc primele luni ale Primei Republici Iraniene, apoi calatoresc impreuna  inapoi in America pe vasul Titanic, care asa cum se stie, se scufunda in 1912. Desi ambii sunt salvati, si ajung in siguranta la New York, manuscrisul se pierde pe fundul oceanului.

Maalouf a scris o carte extraordinara, care descrie vietile si vremurile oamenilor care nu au aparut niciodata in fictiune si este putin probabil sa se mai intample din nou. Cartea este mai mult decat un roman istoric simplu, e o broderie a unui covor oriental tesut in trecut si de-a lungul secolelor, care leaga poezia, filosofia si pasiunea trecutului sufist cu modernismul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s