Cartea lui Saladin de Tariq Ali

cartea-lui-saladin_1_fullsize

In “Cartea lui Saladin”, Tariq Ali se intoarce cu cateva secole in urma de la prima sa carte “La umbra rodiului”. Acest al doilea roman din seria dedicata Islamului, “Islam Quintet”, este localizat in secolul al XII-lea si este relatat de catre Ibn Yakub un scrib evreu din Cairo retinut de Saladin pentru a-i consemna memoriile.

Atractia romanului este fara indoiala insusi Saladin. Realizarile sale descrise in detaliu in roman sunt extraordinare in sine, dar umanitatea lui il face accesibil ca personaj: greseste, se clatina, iubeste si sangereaza ca noi. Saladin, fondatorul dinastiei Ayyubid si Sultanul Egiptului si Siriei, asa cum toata lumea stie, cea mai mare realizare a sa a fost recucerirea Ierusalimului de la cruciati in 1187. De asemenea, apararea Ierusalimului impotriva invaziei ulterioare. Tariq Ali  a facut o treaba excelenta prezentandu-l pe Saladin ca un planificator si uneltitor cu un singur obiectiv de realizat: recapturarea Ierusalimului. Un kurd din munti, el traieste dupa codul de onoare al kurzilor: va face absolut orice pentru a-si onora cuvantul  dat. Este un om simplu, duce o viata neostentativa si isi da cea mai mare parte din avere celor nevoiasi. Este crud numai atunci cand este necesar si ii trateaza generos pe adversarii sai infranti. Dorinta dulce pentru Ierusalimul pierdut (in araba Al Quds), care a cazut in mainile cruciatilor in 1099, inainte de nasterea sa, se raspandeste in viata lui Saladin :

„Singura poveste care într-adevăr m-a impresionat în copilărie a fost cea a lui al-Kuds. Cruzimea barbarilor a fost precum o otravă care te lasă fără grai. Al-Kuds nu lipsea niciodată din lumea închipuirii noastre. Ne urcam pe cai şi ne făceam că ne ducem să îi gonim pe franji din al-Kuds, ceea ce însemna de obicei că îl dădeam pe Shadhi afară din bucătărie. Şi totuşi, ziua cea mare nu e aşa de departe, Ibn Yakub. Ai noştri o să se întoarcă în curând la al-Kuds. Oraşele Tir şi Acera, Antiohia şi Tripoli o să fie din nou ale noastre.”

Majoritatea scenelor din carte implica intalniri intre scribul evreu si Saladin sau cei apropiati lui in scopul inregistrarii faptelor domniei sale ca sultan si a planului sau de a prelua Ierusalimul. Exista si o intriga secundara ce include aventurile erotice, filosofice ale celor doua sotii fictive ale lui Saladin, Halima si Jamila, din nou prezentate scribului sub forma de povestiri.

In functie de cultura in care am fost crescuti Salah el-Din el-Ayyouby (Saladin), era fie un erou eliberator musulman, croindu-si drumul prin lupta cu hoardele de necredinciosi si cruciati pentru a elibera Ierusalimul, fie un monstru mitic, barbar care a mituit si a asasinat pe drumul sau spre putere si in procesul care a distrus regatul latin din Orientul Mijlociu. Ca si in majoritatea anchetelor istorice, adevarul este undeva la mijloc, iar autorul Tariq Ali este capabil sa pastreze o masura a faptului istoric, in timp ce urzeste o intriga fictiva pentru divertisment.

Stilul literar al cartii este un amestec intre roman biografic, aforism si povestiri a la “O mie si una de nopti”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s