5 locuri de vizitat in Riyadh

edfc64dafe8fd1a82e2ebb8200271e97

Orasul Riyadh nu este doar o simpla capitala a unui stat, este un loc unde istoria, cultura se imbina armonios cu modernitatea si inovatia. Si cum Regatul tinde sa devina mai accesibil strainilor, urmand sa se emita si vize turistice, cel putin asa se discuta, va prezint 5 locuri care merita vizitate in Riyadh. Nu se stie niciodata, poate ca va veni un moment cand pe lista vacantelor mult dorite sa treceti si Regatul Arabiei Saudite.

1.Fortul Al Masmak

Caosyk8WcAAhRIv

Situat in in vechiul cartier Deerah, Fortul Al Masmak ( Qasr Al Masmak) este un castel fortificat din secolul al XIX-lea, zidit din lut si caramizi facute din namol. Este locul bataliei istorice de cucerire a Riyadhului de catre fondatorul Arabiei Saudite moderne, Abdul Aziz ibn Saud in 1902. Fortul are patru turnuri inalte de 18 metri cu peretii a caror grosime este de 1,24 metri. Nu e de mirare ca poarta numele de „masmak”, in araba insemnand “fortificat”.Construit in 1865 in timpul domniei lui Mohamed bin Abdullah bin Rashid, fortul a fost preluat de catre clanul Al Saud in 1902 reusind astfel sa preia controlul in zona. Fortul a fost renovat  in anii 80 si apoi transformat in muzeu in 1995 cu o serie de exponate istorice care prezinta istoria culturala si militara, precum si artefacte. Poarta are o inaltime de 3,65 metri si o latime de 2,65 metri. Exista o deschidere in centrul usii, numita Al Khokha care este suficient de mare doar pentru ca o persoana sa poata trece, o caracteristica defensiva menita sa permita oamenilor sa treaca fara a deschide larg poarta. Castelul fortificat cuprinde de asemenea si o moschee si un put. Acoperisurile sunt facute din lemn de palmier pictat, usile camerelor care comunica prin acest labirint si ale curtilor interioare sunt din lemn de cedru (tamarisk) pictat. Fortul Masmak este unul dintre punctele de atractie favorite ale turistilor.

2.Parcul King Abdullah

Parcul este unul dintre cele mai importante puncte de atractie ale capitalei, situat in cartierul Malaz. Atractia principala este fantana care danseaza (Dancing Fountain) luminata de lasere colorate. Parcul se intinde pe o suprafata de 318.000 de metri patrati si a fost construit ca loc de intalnire pentru expozitii si activitati recreative. Parcul este format dintr-un coridor pietonal lat de 12 metri, inconjurat de verdeata luxurianta si stalpi cu lampi de iluminat. Parcul este un loc excelent pentru pasionatii de drumetii. Inainte de a intra in parc exista posibilitatea de a cumpara de la vanzatorii stradali  scaune pliante, covorase, pernute, jucarii. Vizitatorii pot sa organizeze picnicuri pe iarba, exista standuri cu mancare si bautura si un trenulet rosu cu care vizitatorii pot face inconjurul parcului.

3.Muzeul National

Muzeul national din Riyadh este o structura reper in orizontul Arabiei Saudite. A fost infiintata ca o oda adusa dezvoltarii educatiei si culturii saudite, oferind o perspectiva asupra istoriei tarii. Muzeul se intinde  pe o suprafata de 17 mii de metri patrati, aproape de Centrul Istoric King Abdul Aziz. In interiorul muzeului sunt prezentate diferite antichitati, manuscrise, panouri de afisare care prezinta o perioada de odinioara. Exista opt sali de expozitie care acopera teme ca: Omul si Universul; Regatele Arabe; Era pre-islamica; Misiunea Profetului Mahommad; Islamul si Peninsula Arabica; Primul si al doilea stat saudit; Unificarea Regatului; Hajul si cele doua moschei sfinte. Sunt tinute diverse prelegeri si ateliere iar Muzeul publica buletine si brosuri care ofera informatii despre evenimente si expozitii.

4.Sky Bridge din Kingdom Centre

Sezand deasupra  Turnului Kingdom, pe al sau etaj 99 este Sky Bridge (podul din cer= cam asa s-ar traduce in romana). Sky Bridge este o structura de otel cu o greutate de aproximativ 30 de tone situata pe varful unui turn inalt de 300 de metri si are vedere asupra intregului oras. Pozitia sa unica o catalogheaza ca o principala atractie turistica. Se ajunge urcand cu 2 lifturi, primul duce vizitatorul pana la 180 de metri inaltime in 50 de secunde pana la nivelul “transfer” si apoi cel de-al doilea lift  il duce pe acesta pana la destinatia finala, Sky Bridge, in mai putin de 40 de secunde.

5.Dir`aiyah

Este o regiune istorica situata pe malurile Wadi Hanifa la periferia Riyadhului. Un frumos peisaj natural, Al Dir`aiyah mai este cunoscut si sub numele traditional Al Awja. Este vazut ca un important simbol national din istoria regatului fiind prima capitala a primul stat saudit in 1745. Partea interesanta este cartierul Turaif care este pastrat remarcabil. Acesta a fost sediul familiei saudite conducatoare. Zidul intercalat cu cateva forturi defensive a fost construit in timpul domniei lui Imam Abdul Aziz Ibn Muhammad Ibn Saud pentru a evita amenintarilor posibililor aspiranti la Dir`aiyah. Lungimea totala a zidului este de 7 km, unde peretele cu inaltimea cea mai mare este format din pietre mici asezate pe o bazata construita din pietre de dimensiuni mai mari si unite intre ele cu straturi din ipsos.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s