Chicago de Alaa Al Aswani

image-2010-09-1-7748218-70-romanul-chicago-alaa-aswani

“Chicago” dovedeste ca Al Aswani este un maestru povestitor si e capabil  sa scrie un roman in care exprimarea sincera a sexualitatii in societatea contemporana egipteana a reusit sa scandalizeze lumea araba. Dupa “Blocul iakubian”, Al Aswani a reusit inca o data sa creeze o distributie de personaje care sunt fascinante, confuze, complexe si credibile.

“—Ai mâncat fructe americane? m-a întrebat zâmbind,după o uşoară ezitare.

— Nu încă.

—Aici se foloseşte ingineria genetică pentru ca fructele să devină cât mai mari cu putinţă, dar ele nu au nici un gust. Viaţa în America, Nagi, este la fel ca fructele americane ispititoare, strălucitoare pe dinafară, dar fără nici un gust!”

De aceasta data legatura dintre personaje nu este o cladire, ci departamentul de histologie de la Universitatea din Illinois, iar personajele variaza de la profesori la studenti, soti si partenerii lor, la politia secreta. Legatura dintre toate aceste personaje este Egiptul cu personaje centrale care fie si-au petrecut 30 de ani din viata in SUA, fie sunt studenti egipteni.

Nagi Abd Al Samad, un student la masterat care a fost expulzat din Universtatea din Egipt si drept urmare decide sa dea in judecata universitatea. Pasionat de istorie si poezie, se dovedeste a fi un disident nesuferit care imbratiseaza libertatile sexuale ale Americii, in timp ce se foloseste de toate ocaziile ivite de a complota impotriva guvernului egiptean.

Un personaj  care nu se uita cu usurinta este Ahmad Danana care conduce Uniunea Studentilor Egipteni din Chicago. La fel ca multi din grupul divers de emigranti egipteni, si el studiaza medicina, dar Danana spera sa devina o figura proeminenta cand se va intoarce in Egipt, si astfel el lucreaza ca spion guvernamental. Danana se afla in contrast cu Al Samad, care se dezvaluie minunat in jurnalul sau:

„Soldatul luptă împotriva duşmanilor săi cu toată dârzenia, vrând să-i ucidă până la ultimul, dar dacă o singură dată ar avea posibilitatea să treacă de partea cealaltă şi să seplimbe printre rândurile lor, şi-ar da seama că sunt nişte oameni buni ca şi el — o să-l vadă pe unul scriind o scrisoare soţiei, pe altul uitându-se la fotografiile copiilor lui, pe altul fredonând o melodie în vreme ce se rade şi tot aşa… Şi ce va zice atunci bietul soldat ? Probabil va crede că a fost înşelat când i s-a cerut să lupte împotriva acelor oameni buni şi va trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de ei… Sau – cine ştie ? –poate va crede că este vorba de o aparenţă înşelătoare şi că îndată ce-şi vor ocupa poziţiile cu arma la ochi, oamenii aceştia liniştiţi se vor preschimba în criminali care nu vor ezita să-i ucidă familia şi să-i umilească ţara.”

Un personaj memorabil al lui Al Aswani este Shaymaa Muhammadi, o studenta de la tara, din Tanta, o musulmana devotata, care la 30 de ani este aproape deznadajduita de a-si mai gasi un sot si care sufera de dorul de casa. Devine implicata intr-o relatie amoroasa cu Tariq la scurt timp dupa sosirea sa in Chicago. Tariq, un elev stralucit din clasa superioara egipteana scapat de responsabilitatile familiale si de casatorie impuse de mama si rudele sale din Egipt, la inceput este retincent in a-si manifesta angajamentul fata de Shaymaa, dar relatia lor ia un alt curs dupa ce Shaymaa afla ca este insarcinata.

Printre personaje  se mai numara si Dr. Raafat Sabit profesor in Departamentul Histologie,  care a emigrat in Statele Unite in 1960 si a carui mandrie pentru tara care l-a adoptat este aproape la fel de mare ca dispretul sau pentru degradarea tarii natale. Isi neaga originile si se foloseste de orice ocazie sa declare ca:

“Egiptenii nu sunt potriviţi pentru a lucra în locuri respectabile din cauza unor defecte numeroase şi grave, cum ar fi: laşitatea, ipocrizia, minciuna, indecizia, lenea, incapacitatea de a gândi metodic şi – ceea ce este mai rău decât toate astea – dezorganizarea şi viclenia.”

Se confrunta cu mai multe probleme pe masura ce fiica sa ia niste decizii neasteptate, care duc la indepartarea ei fata de profesor si introducerea sa de catre iubit intr-o lume a drogurilor.

Dr.Mohammad Salah, profesor de istorie, trece printr-o criza a varstei care il determina sa isi puna la indoiala casatoria sa cu o femeie alba divortata si este bantuit de memoria fostei iubite egiptene, Zainab, pe care a parasit-o atunci cand a emigrat in America in anii 70.

John Graham, un profesor american, caruia nu ii pasa de bani, nu crede in casatorie si in religii, se indragosteste de o tanara de culoare.

Diferite alte personaje se impletesc in si inafara dramei, toate venind impreuna pentru a actiona in diversele lor disfunctii biculturale cu patos imprevizibil si bland. Cand romanul nu coboara in melodrama caleidoscopica, multe dintre personaje fie lupta impotriva raului si candentei Americii, fie expun poetic coruptia sistematica din propria tara.

In timp ce multe din evenimente sunt povestite din punctul de vedere a lui Nagi, o mare parte a naratiunii este prezentata din perspectiva altor personaje, permitand magistral lui Al Aswani sa abordeze o serie de probleme si tabuuri sociale serioase atat in societatea egipteana cat si in cea americana: rasism, discriminare religioasa, coruptie, mita, avort, droguri si abuzuri sexuale.

Este un roman cu perspicacitate: prin izolarea egiptenilor intr-o cultura straina, Al Aswani gaseste punctele de presiune in personalitatile lor, fiecare traind traume de un fel sau altul.

Medici, studenti, oameni de stiinta, soti si sotii, impatimiti de baseball, postuniversitare pioase si acoperite islamic, toti se lupta cu obstacolele pe care le intampina in viata de emigrant arab in Orasul Vanturilor dupa evenimentele de la 11 septembrie.  Al Aswani foloseste experientele diasporei pentru a-si exprima dragostea, frustrarea, mandria si dezgustul pentru cultura bogata a tarii sale. In ciuda faptului ca actiunea a fost stabilita intr-un oras american, cartea este despre Egipt.

AswanyMain1Alaa Al Aswani nascut in 1957 este un scriitor egiptean si membru fondator al miscarii politice Kefaya. Educat ca medic dentist in Egipt si la Chicago, a contribuit cu numeroase articole in ziarele egiptene despre literatura, politica si probleme sociale. Chicago, roman stabilit in orasul in care a studiat a fost publicat in 2007. Cartea “Blocul iakubian”, romanul care l-a facut celebru  a fost tradus in numeroase limbi si a fost ecranizata in 2006 cu actori egipteni celebri.  A mai scris: “As fi vrut sa fiu egiptean, “The automobile club of Egypt”, “Friendly fire”, “Democracy is the answer”.

 

 

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s