Bazarul Khan Al Khalili din Cairo

4a21b23482e7beeeb18aedfe0d8185a1

Cand vine vorba despre Egipt primul nostru gand se indreapta spre piramide, Sfinx, Nil dar adevarul este ca sunt mult mai multe lucruri de vazut in tara faraonilor. Khan Al Khalili este un prim exemplu.

Un labirint de stradute, bazarul Khan Al Khalili sau Khan cum este cunoscut de localnici este un mare souq (piata, bazar in limba araba) in Cairo, Egipt. Este localizat langa doua dintre cele mai importante repere ale orasului: moscheea Al Hussein si prestigioasa Universitate Al Azhar.  Bazarul a fost initial locul mausoleului cunoscut ca Turbat Al Za`faraan (Mormantul safronului) locul de inmormantare a califilor fatimizi. Mausoleul facea parte din Marele Palat Estic Fatimid inceput in 970 de catre Gawhar Al Siqili, generalul care a cucerit Egiptul pentru dinastia fatimida si a fondat Cairo in acelasi an.

d285c13b4b295e3752ed422c83bf808ePiata a fost construita in 1382 de printul Djaharks el-Khalili, unul dintre cei mai puternici printi mameluci, chiar in inima orasului fatimid.  Impreuna cu piata Muski din partea de vest cuprinde unul dintre cele mai importante zone comerciale din Cairo. Posibil ca, chiar aceasta piata a fost implicata in monopolul condimentelor controlat de catre mameluci, ceea ce i-a determintat pe europeni sa caute noi rute si l-a orientat, indirect, pe Columb sa descopere America.

 

 

ebf53b14689ea8b58e03b16878399eccAl Ghuri, ultimul sultan important al mamelucilor din Egipt (1501-1516), a modificat aspectul intregului cartier printr-o campanie majora de demolare si reconstructie. Pe langa construirea propriului complex religios  si funerar s-a adaugat si o wikala( caravanserai)  care inca este bine pastrata. Al Ghuri a demolat Khanul construit initial si l-a reconstruit in 1511 ca un complex comercial cu porti monumentale si o retea de stradute perpendiculare si paralele.

In perioada dominatiei otomane era cunoscut ca “bazarul turcesc”dar a fost destul de neglijat, inflorind din nou in perioada pasei Muhammad Ali (1805-1848).

 

5Este cunoscut faptul ca multe personaje importante de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, personalitati ai Renasterii Egiptene (nahda), erau printre cei care frecventau cafenelele din Khan Al Khalili, pe cand erau studenti. Liderul politic egiptean Sa`ad Zaghloul (1860-1927) povestea cum in anii studentiei la Universitatea Al Azhar, si-a petrecut mult timp in locuri din Al Khalili, care i-au devenit dragi. Personalitati ai literaturii, muzicii, artelor frecventau cafenelele discutand si schimband idei, lucrand intr-o atmosfera care emana esenta Egiptului , a lumii si a istoriei.

KHAN AL KHALILI BAZAAR (1)

 

In timp ce aspectul bazarului a fost drastic modificat de atunci, acesta continua sa functioneze ca principal centru de comert si o importanta atractie pentru turisti si localnici in cautare de comori.

 

Vizitatorii  bazarului se simt ca si cand fac o calatorie in timp, intr-un timp al piatelor (souq) traditionale arabe, pierduti in mirosul ademenitor al condimentelor, si parte a agitatiei care are loc in fiecare zi in bazar. Desi piata nu este structurata pe tipurile de bunuri vandute, principalele atractii ca aurul, cuprul si condimentele sunt grupate pe anumite sectiuni. In magazine se pot cumpara suveniruri, antichitati, haine,fanoosh (felinare), parfumuri si bijuterii, multe ateliere traditionale continuand inca sa functioneze, cum ar fi aurari.

1551c9c2c0bd51b914ef4d715e48078cLocul este casa mai multor cafenele (maqha) vechi, traditionale si destul de mici. Cu siguranta pentru un vizitator va fi greu sa faca o alegere.Una dintre cele mai vechi cafenele, nu doar din Al Khalili ci si din intreg Cairoul este El Fishawi infiintata in 1797 si este una dintre cafenelele preferate de scriitorul Naguib Mahfouz. La cafeneaua  El-lord se poate savura o cafea, karkade (ceai de hibiscus), o shisha (narghilea) in timp ce in fundal se aude vocea inconfundabila a divei Egiptului, Umm Kulthum.

 

 

Mai memorabile decat produsele oferite spre vanzare, sunt comerciantii care le ofera. Persistenta comerciantului egiptean rar scade. Si chiar daca vizitatorul se opreste la o cafenea pentru a-si trage sufletul, nu se poate astepta ca fiind un loc de refugiu din calea vanzatorilor. Comerciantii hoinari strabat stradutele inguste si isi fac loc printre mesele din cafenele oferind cu un entuziasm admirabil o varietate de bunuri. Aceasta este o experienta egipteana de comert, in care vanzatorii insistenti  sunt o parte integranta. Multi turisti se simt intr-un fel intimidati de intregul proces de negociere pentru preturi mai bune, dar o data ce devine obicei, poate fi o experienta amuzanta. Negocierea si tocmeala este mai mult decat o activitate de consum in Egipt. Este o modalitate excelenta de a socializa si a intalni oameni noi, intreaga activitate facandu-se intr-un mod bland, cu o multime de rasete si zambete.

Khan Al Khalili apare mentionat in doua dintre cartile scriitorului egiptean Naguib Mahfouz: Midaq Alley si Khan Al Khalili.

Bazarul Khan Al Khalili este locul unde arta si comertul vin impreuna pentru a oferi o experinta remarcabila, unica si armonioasa.

Sursa pozelor este Pinterest.

Un răspuns la „Bazarul Khan Al Khalili din Cairo”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s