Aurul negru si Arabia Saudita

34983

Inainte de descoperirea petrolului in 1938, viata in Arabia Saudita era total diferita,o viata preponderent nomadica, fiind una dintre cele mai sarace tari din lume in momentul cand a luat fiinta in 1932. Nu existau masini,electricitate, drumuri, spitale, bazandu-se pe veniturile din pelerinaje la Mecca si pe o agricultura destul de limitata. Majoritatea sauditilor erau beduini, analfabeti, cu o speranta de viata scazuta, cu o alimentatia bazata pe mancaruri crude. Dieta oamenilor din acele timpuri era bazata pe peste, curmale, legume si orez importat din India. Singurele distractii erau jocurile si vanatoarea cu soimi.

Pe 15 ianuarie 1902, Ibn Saud a preluat Riyadhul de la tribul Rashid. In 1913 fortele sale au capturat provincia Al Hasa de la otomani. In 1922 a incheiat cucerirea teritoriului Nejd, iar in 1932 a cucerit Hijaz. In 1932 a fost proclamat Regatul Arabiei Saudite, cu Ibn Saud ca rege.

In timp ce data exacta a inceperii cautarii de petrol in Arabia este discutabila, un lucru este cert, faptul ca fara stabilitatea pe care a oferit-o Arabiei, regele Ibn Saud, cautarea petrolului la o asemenea scala nu ar fi fost posibila.

 

2HRH-King-Abdulaziz-Al-Saud-819x1024
Abdulaziz ibn Abdul Rahman ibn Faisal ibn Turki ibn Abdullah ibn Muhammad Al Saud

Trei evenimente extrem de importante care au modificat forma lumii sau care au devenit motive pentru a cauta petrol au fost: primul razboi mondial, marea criza si gasirea de petrol in unele zone din Orientul Mijlociu.

In 1922 Major Frank Holmes, inginer minier, a venit din Noua Zeelanda si a infiintat Eastern and General Syndicate Ltd. Era convins de faptul ca exista in zona cantitati mari de petrol si a inceput sa caute concesiuni prin sindicat. In 1923, regele Ibn Saud a semnat o concesiune cu Major Frank prin care ii permitea sa caute petrol in partea estica, in care detinea controlul la acea data, o zona arida marcata doar de niste oaze ocazionale cu palmieri. Ibn Saud spera ca Major Frank sa gaseasca apa. Lider de trib cu finante precare, Ibn Saud credea ca Holmes ar putea descoperi locuri in care razboinicii sa-si improspateze caii si camilele. Neavand prea mult sprijin din partea companiilor  britanice, concesiunea a expirat si a fost declarata nula in 1928.

In 1925 Regele Abdulaziz a trimis un inginer minier american , Karl Twitchell , pentru a examina potentialul descoperirii petrolului in Arabia de Est. Desi Twitchell a gasit semne incurajatoare, l-a sfatuit pe rege sa astepte rezultatul lucrarilor de foraj din Bahrain inainte de a invita straini pentru a face oferte pentru exploatarea petrolului. In 1932 Standard Oil Company of California (Socal) a descoperit petrol in Bahrain si acest lucru a reinnoit interesul pentru vanatoarea de petrol. Apoi Socal a cautat o concesiune in Arabia Saudita care a intrat in vigoare in iulie 1933, primind dreptul de exploatare pe o suprafata de 930 de mii de km patrati de teren timp de 60 de ani. Concesiunea initiala prevedea o taxa anuala de inchiriere de 5000 de lire sterline pana cand va fi descoperit petrol, un imprumut de 50 de mii de lire in aur catre guvernul saudit, o taxa de 4 silingi pe tona neta de productie de titei dupa descoperirea petrolului si livrarea catre guvernul saudit a unor produse din rafinaria construita dupa descoperirea petrolului. Conditiile acordate de guvern erau liberale si reflectau nevoia regelui de fonduri, estimarea scazuta a productiei de petrol si slaba sa pozitie de a negocia.

 Numele companiei care opera in Arabia Saudita a fost schimbat in Arabia American Oil Company (ARAMCO) in ianuarie 1944.

220px-Dammam_No._7_on_March_4_1938
Primul put in care s-a gasit petrol numit Dammam nr.7

Cand geologii au revizuit locatia au recunoscut un loc promitator si l-au denumit Dammam nr.1, dupa numele unui sat din apropiere. In urmatorii 3 ani sondorii nu au reusit sa dea o lovitura profitabila, dar geologul sef, Max Steineke a continuat sa incerce. A insistat ca echipa sa foreze cat mai adanc in ciuda problemelor aparute. Dar, intr-un final sondorii au dat de petrol pe 3 martie 1938. Aceasta descoperire s-a dovedit prima si cea mai mare rezerva de petrol din lume. Pentru rege, veniturile din petrol devin o importanta sursa de bogatie, ne mai fiind nevoit sa se bazeze pe castigurile din pelerinajele la Mecca.

Odata ce a fost constatata existenta de petrol in cantitati mari, necesitatea unei conducte catre Marea Mediterana parea evidenta, ne mai fiind nevoie sa se traverseze 3200 km pe mare si evitand taxele de tranzit a Canalului Suez. Compania Trans-Arabian Pipeline Company (Tapline), o filiala detinuta in totalitate de catre ARAMCO, a fost infiintata in 1945, iar conducta a fost finalizata in 1950.  Multe inovatii au fost necesare pentru a mentine jos costurile. A fost nevoie sa se construiasca un port pentru a aduce echipamente, gasita apa si transportata in zonele de lucru; locuinte, spitale, birouri trebuiau cosntruite pentru a lansa dezvoltarea. Putini sauditi erau familiarizati cu utilajele, nu existau firme locale de constructie, majoritatea materialelor de constructie nefiind disponibile pe plan local.

In 1950 ARAMCO accepta sa imparta profiturile cu guvernul saudit, crescandu-i acestuia veniturile considerabil. Campul petrolier Safaniya a fost descoperit in 1951, devenind cel mai mare camp petrolier offshore din lume. In 1980 guvernul saudit preia in procent de 100% afacerea ARAMCO cunoscuta apoi sub denumirea de Saudi Aramco.

main-qimg-8a88b4f3a1897a1799917fbed91b6ccd-c

Razboiul arabo-israelian (Yom Kippur) a fost un conflict intre Egipt, Siria si sustinatorii lor fata de Israel. Conflictul a fost continuarea unui model istoric tulburator a unui conflict intre Israel si lumea araba. Pentru ca SUA si-a declarat sustinerea fata de Israel, tarile arabe au participat la un boicot petrolier fata de Canada, SUA, Japonia Olanda, Regatul Unit. Boicotul mai tarziu a inclus Portugalia, Rhodesia si Africa de Sud. Aceasta a fost una dintre cauzele majore a crizei energetice din 1973 din SUA. Dupa incheierea razboiului, pretul petrolului a crescut enorm, Arabia Saudita dobandind bogatie si putere.

Se spune ca atunci cand Regele Faisal al Arabiei Saudite a taiat aprovizionarea cu petrol si a privat vestul de acest element din cauza sustinerii Israelului, presedintele american Kissinger a spus: “ Daca Arabia Saudita nu ridica boicotul, America va bombarda campurile petroliere.” Replica regelui saudit a fost: “ Voi sunteti cei care nu pot trai fara petrol, noi venim din desert, stramosii nostri traiau cu lapte si curmale, putem cu usurinta sa ne intoarcem si sa traim din nou asa.”

Arabia Saudita continua sa fie cel mai mare exportator  de titei din lume, nici o alta tara  neputand sa se apropie de aceasta reusita.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s