„In cautarea lui Nouf” de Zoe Ferraris


in_cautarea_lui_nouf_zoe_ferraris-367701

Un mister in desertul saudit

 

“In cautarea lui Nouf” este un mister, un studiu psihologic si o scurta privire in viata oamenilor din Arabia Saudita.

Cele doua personaje principale, Nayir si Katya, un barbat si o femeie necasatoriti, se unesc, in ciuda reticentei lui Nayir de a se asocia cu o femeie, pentru a rezolva misterul mortii lui Nouf, membra a infamei familii Shrawi. 

Nayir Ash Sharqi este un palestinian nascut si crescut in Arabia Saudita, un strain care cunoaste aceasta tara ca si un localnic si care traieste pe o barca in portul din Jeddah. Este, de asemenea si ghid, angajat adesea de bogata familie Shrawi, iar sarcina actuala este cea mai neplacuta: sa dea de urma fiicei de 16 ani, Nouf, disparuta de acasa inainte cu 3 zile de nunta ei.  Corpul ei este descoperit in desert. Cand Nayir se duce la medicul legist pentru a o aduce familiei, vederea cadavrului il umple de oroare, modestia sa il blocheaza in fata acestei privelisti, care curand face loc unui sentiment de curiozitate cu privire la modul cum a murit fata.

Un tehnician de laborator, Katya Hijazi, initial crezand ca fata s-a inecat intr-o oaza, descopera rani pe maini si brate, ajungand sa suspecteze o crima. Katya este legata de acest caz prin logodna cu fratele mai mare a lui Nouf, Othman.

Impreuna, cei doi, in diferite moduri, incearca sa afle cum Nouf, inconjurata de femei si paznici traind pe o proprietate inconjurata de ziduri, detinuta odata de un print saudit, ar fi putut sta singura cu un barbat. Vietile femeilor si barbatilor din familie rar se amestecau. Cei doi afla ca Nouf avea intalnire cu cineva la o gradina zoologica abandonata si era convinsa ca va reusi sa scape de limitele societatii saudite si isi va face o viata in New York. La serviciul funerar, Nouf este inmormantata cu spatele la Mecca insemnand ca la 16 ani si necasatorita, Nouf era insarcinata.

Din cauza faptului ca, Katya refuza sa renunte la cercetarile sale, logodna ei cu Othman este rupta. De asemenea, Nayir refuza sa renunte la a cauta raspunsuri chiar daca Othman insista ca moartea fetei nu mai conteaza. Pas cu pas, Katya si Nayir ajung sa dezvaluie secrete de familie atat de tragice, incat crima este cea mai mica dintre ele.

“In cautarea lui Nouf” este povestea unei adolescente care vrea mai mult decat religia si societatea ii permite sa experimenteze. Bogatia familiei nu ii largeste orizonturile si nici nu ii ofera experiente de viata, in schimb o forteaza sa stea in spatele unui zid, imposibil de escaladat fara consecinte grave.

Desi locatia nu poate fi mai exotica de atat, Ferraris ne ia de mana si ne duce prin centrul orasului Jeddah (al doilea ca marime din Arabia Saudita), intr-o tabara din desert si la resedinta familiei Shrawi. Ne face cunostinta cu personaje  neobisnuite care experimenteaza cele  mai intense situatii umane: pierderea unei fiice, frustrarea dorintelor romantice, castigarea inceata a increderii si brusca eroziune a ceea ce se credea a fi adevarat.

O carte cu totul altfel, as putea zice, in care exoticul, misterul, secretele, nazuintele, dorinta de eliberare se impletesc magnific. O recomand cu caldura.

Cartea face parte din seria „Nayir Sharqi and Katyia Hijazi”, la noi nefiind traduse celelalte doua volume, romanele neavand legatura una cu alta exceptand cele doua personaje principale.

Zoe_FerrarisZoe Ferraris este o scriitoare americana nascuta in Oklahoma. In 1970 s-a casatorit cu un cetatean saudit, locuind in Jeddah pentru 9 luni, familia sotului facand parte dintr-o comunitate conservatoare musulmana.  Perioada traita in Arabia Saudita a fost background-ul pentru cele trei romane ale sale. Cu „In cautarea lui Nouf” (publicata initial in Anglia cu titlul „Night of the Miraj) a castigat Los Angeles Times Book Prize in 2009. In prezent lucreaza la cel de-al patrulea roman.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s